Plan: | Buitengebied Woudrichem - Duijlweg 4-6 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0874.BUITBP201101-ONHE |
Na verplaatsing van het bedrijf naar de Duijlweg 4 – 6 zal het bedrijf beschikken over 106 hectare grond, waarvan 94 hectare in eigendom en 12 hectare pacht. Het grondgebruik zal vrijwel conform het huidige grondgebruik geschieden (minstens 70% grasland, 9 hectare bieten en de rest maïs en/of tarwe). De initiatiefnemer heeft 38 hectare aan de huiskavel van de Duijlweg 4 - 6 in eigendom.
Indien er een brug gerealiseerd mag worden over de stroom die op circa 500 meter achter het bedrijf gelegen is, bestaat de huiskavel uit nog een 36 hectare extra (totaal 74 hectare). Daarnaast heeft de initiatiefnemer nog 12 hectare grond die in de nabije omgeving van de Duijlweg gelegen is. Als laatste beschikken ze nog over 20 hectare in Delfgauw (provincie Zuid-Holland). De gronden in Delfgauw worden gebruikt voor de beweiding van jongvee. Het bedrijf zal volledig voorzien in de eigen voervoorziening.
Op de bijgevoegde situatietekening is de beoogde bedrijfsopzet weergegeven. De op dit moment ter plaatse aanwezige bebouwing zal worden gesloopt. In de beoogde bedrijfsopzet worden er twee bedrijfsgebouwen gerealiseerd, waarvan er één dienst zal doen als melkveestal. Het andere bedrijfsgebouw wordt deels gebruikt voor de huisvesting van het jongvee en deels als loods ten behoeve van o.a. de opslag van werktuigen, machines, hooi, stro en losse grondstoffen. De twee gebouwen zijn op deze manier gesitueerd, zodat de koeien in groepen geweid kunnen worden. De koeien kunnen hierdoor in groepen in verschillende delen de stal verlaten. Verder worden er twee bedrijfswoningen teruggebouwd. Er zijn momenteel twee bedrijfswoningen op het bedrijf aanwezig en dit is ook meer dan noodzakelijk gezien de toekomstige omvang en arbeidsbehoefte van het bedrijf. Zoals reeds gesteld is het noemenswaardig dat voor beide bedrijfswoningen een bouwvergunning verleend is maar dat in het vigerende bestemmingsplan slechts één woning is toegestaan. Dit terwijl de vergunning voor de tweede bedrijfswoning reeds in november 1983 verleend is. Dit zal middels onderhavig bestemmingsplan gecorrigeerd worden.
Tevens worden achter op het bedrijf een vijftal sleufsilo’s en een vaste mestopslag gerealiseerd. Het gewenste bouwblok bedraagt 1,5 hectare. Zoals op de bijgevoegde situatietekening te zien is, zal de bedrijfsbebouwing zeer geclusterd gerealiseerd worden en zal het bedrijf rondom landschappelijk worden ingepast. Door de beoogde bedrijfsopzet wordt de meest efficiënte bedrijfsvoering bewerkstelligd.
In het kader van onderhavig plan blijven de bomenrijen aan de wegzijden behouden. De bomenrij achter de bestaande schuur wordt verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe sleufsilo’s. Mede ter compensatie van het verwijderen van deze bomen worden rondom het bedrijf diverse waardevolle landschappelijke elementen gerealiseerd. Op afbeelding 12 is een impressie van de landschappelijke inpassing weergegeven. De houtwal aan de wegzijde zal ook worden voorzien van onderbeplanting. Met behulp van de diverse doorzichten naar het achterliggende land (ter plaatse van de erfverharding wordt het geheel landschappelijk ingepast in het landschap. Ook aan de zijkanten van het bouwvlak zal beplanting worden aangebracht waardoor het geheel van een afstand netjes is ingepast.
Voor de kap van de bomen ter plaatse van de sleufsilo’s zal een aanvraag omgevingsvergunning worden ingediend bij het bevoegd gezag.
Tenslotte is het noemenswaardig dat de inrichting van het perceel zodanig is dat de aanwezige installatie voor het drukriool (DR) ten allen tijde bereikbaar zal zijn.