Plan: | Buitengebied Woudrichem - Duijlweg 4-6 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0874.BUITBP201101-ONHE |
Op de locatie aan de Bevertweg 3 te Werkendam heeft de initiatiefnemer een grondgebonden melkveehouderij. Momenteel zijn er op het bedrijf circa 155 melkkoeien en 100 stuks jongvee aanwezig. De planning was om door te groeien tot circa 250 melkkoeien en 175 stuks jongvee. De milieuvergunning hiervoor is reeds op 23-05-2005 verleend, maar vooralsnog niet gerealiseerd in verband met de ter plaatse aanwezige gebiedsplannen. De bedrijfslocatie aan de Bevertweg 3 is namelijk direct grenzend aan de Biesbosch gelegen. De hier aanwezige gebiedsplannen bestaan uit het creëren van Ruimte voor de Rivier via het plan ‘Ontpoldering van de Noordwaard’. Rijkswaterstaat is voornemens om op korte termijn het gebiedsplan verder te ontwikkelen. Hiervoor zal het bedrijf van de initiatiefnemer worden verplaatst naar de locatie aan de Duijlweg. Om ook op deze locatie een bedrijf van voldoende omvang te vestigen is vergroting van het bouwvlak noodzakelijk.
Op dit moment heeft het bedrijf circa 110 hectare grond in gebruik, waarvan 83 hectare in eigendom en 27 hectare pacht. Hiervan wordt circa 82 hectare gebruikt voor grasland, 12 hectare voor maïs, 7 hectare voor tarwe en 9 hectare voor bieten. Op de suikerbieten na, is al het (ruw)voer afkomstig van deze landbouwgronden voor de voervoorziening van het eigen bedrijf. Daarnaast wordt ter plaatse 1000 ton aardappelen opgeslagen.
Voor verplaatsing van het bedrijf aan de Bevertweg 3 te Werkendam is de locatie aan de Duijlweg 4 – 6 te Almkerk aangekocht. De initiatiefnemer heeft de wens opgevat om het bedrijf ter plaatse door te laten groeien tot 294 melkkoeien en 303 stuks vrouwelijk jongvee. Deze omvang is bepaald door het feit dat de initiatiefnemer het bedrijf op een professionele wijze op een nieuwe locatie wil voortzetten. Eén en ander is het in AAB advies terug te vinden. Verder is er de laatste jaren sprake van een forse schaalvergroting in de melkveehouderijsector. Aangezien de marges steeds kleiner worden, de steunmaatregelen steeds verder worden afgebouwd en de onzekerheid over het melkquotum aan blijft houden, kiezen veel melkveehouders voor schaalvergroting. Door middel van schaalvergroting kunnen de vaste kosten immers verdeeld worden over meer productie-eenheden. Door de beoogde bedrijfsopzet ontstaat een zeer modern bedrijf dat milieutechnisch, gezondheidstechnisch, bedrijfseconomisch en qua dierenwelzijn kan wedijveren met het verwachte toekomstperspectief.