direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat: reparatieherziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De gemeente Werkendam is 2009 een traject gestart waarin verschillende bestemmingsplannen die voor een groot deel ouder waren dan 10 jaar te herzien. In 2011 is het plangebied met de zogenaamde natte bedrijventerreinen van de gemeente herzien: het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". Dit bestemmingsplan is op 14 februari 2012 door de raad vastgesteld.

Tijdens het toetsen van een aantal bouwplannen aan dit bestemmingsplan werden een aantal fouten opgemerkt in het bestemmingsplan. Deze onvolkomenheden hebben betrekking op:

  • artikel 5.2.4, onder d: het gezamenlijk oppervlak aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 10% van het oppervlak van het bouwperceel met een maximum van 150 m³: dit moet zijn 150 m²;
  • artikel 5.2.1, onder c: het minimale bebouwingspercentage per bouwperceel mag niet meer bedragen dan 50%: dit moet zijn minder bedragen dan 50%;
  • artikel 6.2.1, onder c: het minimale bebouwingspercentage per bouwperceel mag niet meer bedragen dan 50%: dit moet zijn minder.
  • artikel 6.2.4, onder d: het gezamenlijk oppervlak aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 10% van het oppervlak van het bouwperceel met een maximum van 150 m³: dit moet zijn 150 m²;
  • veiligheidszone - bevi: een aantal zones zijn abusievelijk verkeerd overgenomen op de verbeelding.
  • de zone met archeologische verwachtingswaarden is gewijzigd; er is een nieuw artikel 'Waarde - Archeologie-3' toegevoegd. De artikelen 'Waarde - Archeologie-2' en 'Waarde-Archeologie-4' zijn vervallen.
  • twee bedrijfswoningen waarvoor in het verleden een bouwvergunning is verleend, zijn thans ook op de verbeelding als zodanig aangeduid (Biesboschhaven Zuid 5a en Beatrixhaven 3).

Onderhavig bestemmingsplan heeft betrekking op het repareren van bovengenoemde onvolkomenheden. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01_0001.png"afbeelding 1: ligging plangebied

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Binnen het plangebied liggen de bedrijventerreinen Biesboschhaven, Beatrixhaven en Steurgat. De Biesboschhaven en de Beatrixhaven zijn gelegen ten westen van de kern Werkendam en worden van de kern afgescheiden door de Bandijk. Deze Bandijk vormt tevens de oostgrens van het plangebied ter hoogte van de Biesboschhaven en de Beatrixhaven.

De grens wordt aan de noord en westzijde vormgegeven door de rivier de Nieuwe Merwede.

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". Dit plan is op 14 februari 2012 vastgesteld door de gemeenteraad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01_0002.jpg"

Afbeelding 2: verbeelding geldend bestemmingsplan

1.4 Opzet van de toelichting

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. Alleen de regels en de verbeelding zijn juridisch bindend. De toelichting geeft onderbouwing en uitleg.

Het volgende hoofdstuk omvat de beschrijving van de huidige situatie, waarna hoofdstuk 3 een korte omschrijving geeft van het geldende beleid van de diverse betrokken overheden en de conclusies van en toetsing aan dit beleid. In hoofdstuk 4 worden de milieuhygiënische aspecten uiteengezet. Hoofdstuk 5 beschrijft het plangebied en in hoofdstuk 6 wordt de juridische opzet van het plan toegelicht. Een bestemmingsplan dient ook financieel uitvoerbaar te zijn. Dat komt in hoofdstuk 7 aan de orde. Tenslotte staat in hoofdstuk 8 de maatschappelijke haalbaarheid beschreven.

 

Hoofdstuk 2 Beleidskader

Voor de beschrijving en het van toepassing zijnde beleidskader van het Rijk, de provincie en de gemeente wordt verwezen naar het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat" (vaststelling raad: 14 februari 2012). De inhoud ervan wordt hier als herhaald en ingelast beschouwd. De wijzigingen die met dit bestemmingsplan worden gerealiseerd, zijn niet strijdig met het Rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid.

Hoofdstuk 3 Randvoorwaarden

Elk bestemmingsplan dient te voldoen aan het algemene criterium 'een goede ruimtelijke ordening' uit de Wet ruimtelijke ordening. De wijzigingen die met dit bestemmingsplan zijn voorzien hebben geen invloed op voornoemd criterium. Met dit plan worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Het betreffen louter correcties.

Een tweetal randvoorwaarden worden met onderhavig bestemmingsplan aangepast als gevolg van nieuw beleid:

  • externe veiligheid
  • archeologie

In onderstaande paragrafen wordt een en ander toegelicht.

3.1 Externe veiligheid

In het plangebied liggen een aantal risicobronnen, waaronder de locatie aan de Biesboschhaven 20 waar brandbare vloeistoffen worden opgeslagen. Dit bedrijf heeft geen PR-contour buiten de perceelsgrenzen van de inrichting. Dit bedrijf heeft tevens een ligboot in bedrijf met brandbare vloeistoffen die in de haven is gelegen. Op de verbeelding van het geldende bestemmingsplan is een aanduiding aangegeven die juridisch noch symbolisch betekenis heeft. Om verwarring te voorkomen is de blauwe verbindingsstreep verwijderd.

Verder is de ligging van de boot op de verbeelding onjuist. Deze omissie wordt met onderhavig bestemmingsplan hersteld.

Voor het overige blijft het bepaalde in de paragraaf externe veiligheid van het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat" onverkort van toepassing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01_0003.jpg"

Afbeelding 3: 'blauwe verbindingsstreep' externe veiligheid die is verwijderd

3.2 Archeologie

In het in 2012 vastgestelde bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat" is uitgegaan van de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant. Om de nieuwe gemeentelijke rol op het gebied van archeologie vorm te geven heeft de gemeente Werkendam, in samenwerking met de gemeenten Aalburg en Woudrichem besloten om gezamenlijk te komen tot één intergemeentelijk beleid ten aanzien van de erfgoedzorg voor de archeologische resten. Dit beleid is op 27 september 2011 vastgesteld. De basis hiervoor is de archeologische waarden- en verwachtingenkaart. Op deze kaart is onderscheid gemaakt in verschillende verwachtingswaarden. Op basis van deze kaart is vervolgens door RAAP, in nauwe samenwerking met de gemeenten en de regioarcheoloog, een archeologische beleidsadvieskaart opgesteld. Deze kaart is gelijktijdig met de Nota Archeologie, de Archeologische beleidskaart en de Erfgoedverordening vastgesteld. Tezamen vormen zij het archeologische beleidskader van de drie gemeenten.

Ten opzichte van de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie zijn er enkele afwijkingen. Eén van de afwijkingen heeft betrekking op de natte bedrijventerreinen. Hierdoor is de zone van gronden waarvoor archeologische verwachtingswaarden gelden, verkleind.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01_0004.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.01BP1084BBSRep-VA01_0005.png"

Afbeelding 4: aangepaste Archeologische beleidskaart

Voor het plangebied geldt gedeeltelijk een middelhoge verwachtingswaarde ten aanzien van archeologische waarden (groentinten op de kaart). In de regels is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie-3' toegevoegd. De dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie-2' en 'Waarde - Archeologie-4' zijn verwijderd.

In zones met een middelhoge archeologische verwachting worden archeologische vindplaatsen verwacht, maar in een lagere dichtheid dan zones met een hogere archeologische verwachting. In deze gebieden dienen bij voorkeur geen werkzaamheden te worden uitgevoerd die tot fysieke aantasting van de (verwachte) archeologische resten leiden. Indien verstoring niet kan worden vermeden, dient archeologisch onderzoek plaats te vinden.

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

4.1 Algemeen

Het centrale onderdeel van een bestemmingsplan is de bestemming. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening worden aan de in het plan begrepen grond bestemmingen toegewezen met bijbehorende doeleinden. Aan de bestemmingen zijn regels verbonden over het gebruik van de in het plan begrepen gronden en van hierop bevindende bouwwerken. In dit hoofdstuk wordt het juridische deel van het bestemmingsplan nader toegelicht. Het bestemmingsplan is opgesteld conform de Wet ruimtelijke ordening en de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP2012).

4.2 Planregels

De planregels zijn opgebouwd volgens de systematiek van de SVBP2012. In deze standaard is gekozen voor een vaste volgorde in indeling van planregels. Onderhavig bestemmingsplan is hierop afgestemd en kent de volgende indeling in planregels:

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels
    Dit hoofdstuk bestaat uit twee artikelen. In artikel 1 zijn de begrippen opgenomen en in artikel 2 wordt de wijze van meten verwoord.
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
    De wijzigingen hebben betrekking op de bestemmingen 'Bedrijventerrein' en 'Bedrijventerrein - Watergebonden', zoals die zijn opgenomen in het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". De verbeterde regels die met dit reparatieplan mogelijk worden gemaakt zijn geaccentueerd aangegeven. Verder is een nieuw artikel toegevoegd: 'Waarde - Archeologie-3'. De artikelen met betrekking tot 'Waarde-Archeologie-2' en 'Waarde-Archeologie-4' zijn vervallen. Om die reden zijn enkele artikelen vernummerd ten opzichte van het vastgestelde plan uit 2012. Voor het overige zijn op dit plan alle regels van toepassing, zoals die behoren bij het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat", zoals vastgesteld op 14 februari 2012.
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels
    De algemene regels bestaan in dit bestemingsplan uit een anti-dubbeltelregel. De overige regels, zoals algemene bouw- en gebruiksregels, algemene aanduidings- en afwijkingsregels zijn opgenomen in het bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". Deze regels blijven ongewijzigd en zijn onverkort van toepassing op dit bestemmingsplan.
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
    In dit hoofdstuk zijn de standaardregels opgenomen aangaande overgangsrecht en de slotregel zoals verwoord in het Besluit ruimtelijke ordening.

4.3 Bestemmingen

4.3.1 Bedrijventerrein

De bedrijven op de natte bedrijventerreinen van Werkendam zijn gedeeltelijk opgenomen binnen de bestemming 'Bedrijventerrein' van het vastgestelde bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar dat bestemmingsplan. De regels van dat bestemmingsplan blijven onverkort gelden.

Met het reparatieplan worden de volgende regels aangepast binnen de bestemming 'Bedrijventerrein':

  • artikel 5.2.4, onder d: het gezamenlijk oppervlak aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 10% van het oppervlak van het bouwperceel met een maximum van 150 m³: dit moet zijn 150 m².
  • artikel 5.2.1, onder c: het minimale bebouwingspercentage per bouwperceel mag niet meer bedragen dan 50%: dit moet zijn minder dan 50%.

4.3.2 Bedrijventerrein - Watergebonden

Voor een ander gedeelte van het terrein is de bestemming 'Bedrijventerrein - Watergebonden' van toepassing. Voor de toelichting van onderhavige bestemming wordt tevens verwezen naar het vastgestelde bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat". De regels van dat bestemmingsplan blijven onverkort gelden.

Met onderhavig reparatieplan wordt de volgende regels aangepast binnen de bestemming 'Bedrijventerrein - Watergebonden':

  • artikel 6.2.1 onder c: het minimale bebouwingspercentage per bouwperceel mag niet meer bedragen dan 50%: dit moet zijn minder.
  • artikel 6.2.4, onder d: het gezamenlijk oppervlak aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 10% van het oppervlak van het bouwperceel met een maximum van 150 m³: dit moet zijn 150 m².

4.3.3 Waarde - Archeologie - 3

Op de Archeologische Waardenkaart is een groene zone opgenomen voor een gedeelte van het plangebied. Dit gebied is aangeduid als een gebied met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. In de bijbehorende Nota archeologie Land van Heusden en Altena is dit gebied aangeduid als categorie 3. De bijbehorende kleur in de tabel geeft aan dat voor deze gronden vanaf een diepte van 1,5 meter onder maaiveld genoemde archeologische monumenten kunnen worden aangetroffen. De planregels zijn hierop afgestemd. De bestemmingen 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 4' vervallen als gevolg van de gewijzigde Archeologische Waardenkaart. De nieuwe dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 3' wordt toegevoegd.

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

Ingevolge artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad in beginsel een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen met bepaalde afmetingen, tenzij de kosten anderszins verzekerd zijn. In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening staan de gevallen opgesomd. Het bestemmingsplan is een reparatieplan dat fouten in het geldende bestemmingsplan "Beatrixhaven, Biesboschhaven en Steurgat" repareert. Er zijn op grond van dit reparatieplan geen rechtstreekse of nieuwe bouwmogelijkheden opgenomen. Op grond van het voornoemde is een exploitatieplan dan ook niet vereist.

Hoofdstuk 6 Overleg

6.1 Overleg met overlegpartners

Het voorontwerp bestemmingsplan is conform artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voor vooroverleg verzonden aan de Provincie Noord-Brabant.

6.1.1 Provincie Noord-Brabant

Er zijn geen opmerkingen op het plan.

6.2 Overleg met omwonenden en andere belangstellenden

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 7 februari 2014 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.