Plan: | MFA Groeneweg Veen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0738.BP6007-VS01 |
De Structuurvisie Plus 'Land van Heusden en Altena' is een gezamenlijke structuurvisie van de gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem en het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch (inmiddels waterschap Rivierenland). Het document is op 27 oktober 2004 vastgesteld door de gemeenteraad van Werkendam en Aalburg. Met het plan wordt beoogd een aantal knelpunten gezamenlijk op te lossen. In deze structuurvisie zijn de gewenste ruimtelijke ontwikkeling voor de komende jaren vastgelegd.
In de StructuurvisiePlus worden de volgende doelen nagestreefd:
De StructuurvisiePlus geeft een oplossingsrichting voor de ruimtelijke vraagstukken die spelen in het land van Heusden en Altena:
Over Veen en omgeving wordt gesteld dat de rust, kleinschaligheid en de openheid de meest waardevolle karakteristieken zijn van het gebied. Het vormt daarmee een waardevol contrast met de verstedelijkte gebieden aan de overzijde van de grote rivieren. Doelstelling is het duurzaam behouden en versterken van deze waarden. Dat impliceert dat zuinig omgegaan zal worden met nieuw ruimtebeslag voor stedelijke functies. Gebieden en elementen met landschappelijke, archeologische en cultuurhistorische en ecologische waarden verdienen bescherming. Het imago van openheid, natuur en cultuurhistorie is sturend ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen.
Veen wordt conform de StructuurvisiePlus gezien als een B-kern. De ontwikkeling van Veen richt zich tevens primair op de versterking van de huidige kwaliteiten. Uitbreidingen dienen afgestemd te zijn op de omgeving waarbij de landschappelijke onderlegger gevolgd dient te worden. De ontwikkeling van het sportpark en de multifunctionele accommodatie is zodanig vormgegeven dat het goed aansluit bij de bestaande structuren en, samen met de woningbouwontwikkeling 'Nieuwstraat', een afronding vormt van de kern.
Op dit moment zijn de gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem bezig met het opstellen van een nieuwe structuurvisie. De Structuurvisie zal naar verwachting in het najaar van 2012 in procedure gaan. De ontwikkeling van het sportpark is in de structuurvisie meegenomen.
In september 2007 is gestart met de ontwikkeling van het gebied De Veense Plassen. De directe aanleiding hiervoor is de door het ministerie van VROM gewenste duidelijkheid omtrent de aanpak van permanente bewoning van recreatiewoningen. Naast dit knelpunt biedt het gebied kansen om een kwaliteitsverbetering tot stand te brengen op het gebied van natuur- en recreatieontwikkeling. De gemeente heeft op 25 september 2007 de ‘Startnotitie ontwikkeling Plassengebied Veen’ opgesteld die erop gericht is randvoorwaarden te stellen ten behoeve van de (verdere) ontwikkeling van het Plassengebied Veen. Deze kwaliteitsslag geldt niet alleen voor het deel van het Plassengebied Veen waarvoor nu de bestemming "seizoensrecreatie" geldt. Ook de overige gronden van het Plassengebied Veen, inclusief de huidige voetbalaccommodatie van Achilles Veen, worden bij de kwaliteitsslag betrokken. De gemeenteraad heeft op 22 december 2009 een masterplan + Addendum vastgesteld om te komen tot een veilig recreatiegebied, waarbij versterking van de kwaliteiten van landschap, natuur en recreatie centraal staan. Eén van de aandachtspunten van dit masterplan is het oplossen van het probleem met betrekking tot de handhaving, (brand)veiligheid en de slechte bereikbaarheid bij incidenten op het recreatieterrein “De Veense Put”. De uitgangspunten zijn in oktober 2010 nader gespecificeerd in een Ambitiedocument om hiermee de samenwerking te zoeken naar een derde samenwerkingspartner. Een anterieure samenwerkingsovereenkomst met een derde partij is, net als Grondexploitatie van het majeure project, op 25 oktober 2011 door de gemeenteraad vastgesteld.
Deelprojecten
Het majeure project De Veense Plassen bestaat uit vier deelprojecten waarvan onderhavige ontwikkeling één van de deelprojecten is:
Onderstaande afbeelding bevat een visualisatie van de locaties en plannen van de deelprojecten binnen het majeure project De Veense Plassen.
Locaties a (De Veense Put) en b (Ontwikkelgebied De Veense Plassen:
Locatie c (MFA Groeneweg Veen) en d (Woningbouw Nieuwstraat):
Onderlinge samenhang
Het ordenen van de ruimte in en om het dorp Veen spelen een belangrijke rol in de aanpak van het project De Veense Plassen. De verbetering en de versterking van het dorp Veen en haar omgeving staan hierbij centraal. De aanleiding is de (te) intensief gebruik van de uiterwaarden; recreatiegebied De Veense Put en sportpark De Heuye. De beoogde kwaliteitslag in de uiterwaarden vraagt hier om een minder extensief gebruik en een versterking van de natuurwaarden. Het betreft echter geen maagdelijk terrein en vraagt om specifiek maatwerk. Het westelijk deel van het gebied betreft het intensieve recreatiegebied De Veense Put. Dit deelgebied zal met het nieuwe bestemmingsplan een beter geordend planologisch regime verkrijgen waarin de veiligheid (brandveiligheid, toegankelijkheid en stabiliteit landtong) wordt geborgd. Waar mogelijk zal de beeldkwaliteit beter geregeld zijn door middel van de bebouwingsvoorschriften. De oostelijk gelegen percelen omvatten het sportpark “De Heuye”. Dit sportpark wordt verplaatst naar de binnendijkse locatie aan de Groeneweg te Veen. Met de verplaatsing van de hierop gevestigde voetbalvereniging Achilles Veen zal de druk op dit gebied aanzienlijk verminderen en ruimte bieden voor de toevoeging van water en natuur. Het is echter niet reëel c.q. economisch uitvoerbaar om dit gebied geheel aan de natuur terug te geven. In samenwerking met de provincie Noord-Brabant is naast het toevoegen van water en natuur, een balans gevonden tussen deze functies en het permanent wonen, dagreactie (openbare strandjes) en een beperkte commerciële voorziening.
De verplaatsing van het sportpark naar een binnendijkse locatie, nabij Veen is essentieel om de kwaliteitslag in het buitendijkse gebied (terug) te brengen. De kosten van de verbetering van De Veense Put, de verplaatsing van de voetbalvereniging en de aanleg van het bijzondere woongebied met de aanleg van nieuwe natuur en water, vergt echter een forse financiële investering. Hoewel zowel Rijkswaterstaat als de gemeente in het verleden in dit buitendijks gebied hadden moeten ingrijpen heeft dit niet plaatsgevonden. De inhaalslag die nu gemaakt moet worden, kan de gemeente niet alleen dragen. Financiële bijdragen van Rijkswaterstaat en/of provincie is echter niet mogelijk gebleken. De oplossing is gezamenlijk gevonden in het uitbreiden van de bebouwingsmogelijkheden aan de zuidzijde van het dorp Veen. Door aan beide zijden van de Groeneweg een ontwikkeling mogelijk te maken kan de woonwijk meer woningen omvatten (in plaats van 16 RvR woningen, nog eens extra reguliere 16 woningen) en kan het sportpark aan de westzijde van de Groeneweg gerealiseerd worden.
De begrenzing van de bebouwing van beide plannen (Nieuwstraat en MFA sportpark) is zorgvuldig op elkaar en op de omgeving afgestemd. Zo is de grens van de bebouwingslijn van de accommodaties van het sportpark afgestemd op die van het bedrijventerrein. De bebouwingsgrens van de Nieuwstraat is aangesloten op het bestaande schade- en herstelbedrijf van Cornet en aan de zuidzijde hiervan (buiten de plangrens) is een open, vaak agrarische groene zone beoogd die voorkomt dat de kernen Veen en Wijk en Aalburg aan elkaar groeien waarvoor in de ruimtelijke visie Spijk en Wielstraat wordt behoed.
De belangrijkste doelstellingen binnen deze deelprojecten zijn:
De doelstellingen vergen grootschalige investeringen, welke voor het grootste deel mogelijk worden gemaakt door gemeentelijke inkomsten uit de ontwikkeling van de woningbouwlocatie aan de zuidzijde van de Nieuwstraat. De deelprojecten zijn dan ook tezamen opgenomen in één vastgestelde gemeentelijke grondexploitatie en kunnen gezien de samenhang niet los van elkaar gezien worden. Alle deelprojecten zijn nodig om het majeure project, en daarmee de deelprojecten, mogelijk te maken.
De ontwikkeling van de MFA is noodzakelijk en draagt in ruimtelijke en financiële zin bij aan de landschappelijke kwaliteitsverbetering van de ontwikkellocatie De Veense Plassen. Vanwege de extra waterberging wordt is ook binnen het plangebied van de MFA sprake van een kwaliteitsverbetering.
Het integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP) kijkt circa tien jaar vooruit en geeft antwoord op de vraag hoe de inwoners van Veen het leven in hun dorp beoordelen en vinden dat hun dorp zich zou moeten ontwikkelen. Het Plan van Aanpak Integraal Dorpsontwikkelingsplan Veen (conceptversie 13 april 2010) doet voorstellen voor acties die de leefbaarheid van het dorp bevorderen. Het dorpsontwikkelingsplan en het implementatieplan zijn vastgesteld door de gemeenteraad, zodat helder wordt aan welke acties prioriteit wordt gegeven. Bij de uitvoering van het dorpsontwikkelingsplan is minimaal 50% van de geplande acties gericht op sociaal-culturele aspecten in het dorp.
Voor het plangebied en de directe omgeving zijn de volgende aspecten uit het dorpsontwikkelingsplan relevant:
Concreet zijn in de nabijheid van het plangebied genoemd:
De ontwikkeling van de multifunctionele accommodatie in combinatie met de verplaatsing van het sportpark is in deze planvorming meegenomen.