direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: MFA Groeneweg Veen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0738.BP6007-VS01

3.2 Provinciaal en regionaal beleid

3.2.1 Structuurvisie Ruimtelijke Ordening

Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening Noord-Brabant in werking getreden. Provinciale Staten hebben deze op 1 oktober 2010 vastgesteld. Deze structuurvisie is één van de vier provinciale strategische plannen voor de fysieke leefomgeving.


De structuurvisie geeft de samenhang weer tussen het beleid op het gebied van milieu, verkeer en vervoer en water. Daarnaast houdt de Structuurvisie ruimtelijke ordening rekening met het provinciaal beleid op economisch, sociaal-cultureel en ecologisch vlak.


De provincie geeft in de Structuurvisie de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De provincie kiest voor een duurzame ontwikkeling waarin de kwaliteiten van de provincie sturend zijn bij de ruimtelijke keuzes die de komende jaren op de provincie afkomen. Nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan de kracht en identiteit van Noord-Brabant. De provincie streeft naar een complete kennis- en innovatieregio. Daarvoor zijn een aantrekkelijke woon- en leefomgeving, natuur- en landschapsontwikkeling, een robuust verkeer- en vervoersysteem en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven van cruciaal belang.

Het plangebied is op de visiekaart behorende bij de Structuurvisie aangemerkt als 'Gemengd landelijk gebied'. In dit gebied mogen agrarische functies in samenhang met andere functies in evenwicht met elkaar worden uitgeoefend. In de gebieden rondom steden en dorpen is daarbij meer ruimte voor de ontwikkeling van functies die zich richten op de inwoners van die kernen. De ontwikkeling van een multifunctioneel sportpark past dan ook binnen de uitgangspunten van de Structuurvisie.

3.2.2 Verordening ruimte

De Verordening ruimte is door Provinciale Staten op 23 april 2010 vastgesteld. Deze Verordening geldt vanaf 1 juni 2010. De Verordening ruimte is één van de uitvoeringsinstrumenten voor de provincie om haar doelen te realiseren. In de verordening vertaalt de provincie de kaderstellende elementen uit het provinciaal beleid in regels die van toepassing zijn op (gemeentelijke) bestemmingsplannen.

De Verordening bevat onder meer regels voor regionaal perspectief voor wonen en werken.


Het plangebied is deels gelegen in 'Zoekgebied verstedelijking, kern in landelijk gebied' en deels in 'buiten bestaand stedelijk gebied'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP6007-VS01_0007.jpg"

  • Zoekgebied verstedelijking, kern in landelijk gebied

Een ontwikkeling binnen dit gebied is toegestaan, mits hier een verantwoording voor wordt gegeven in de toelichting. Hieruit moet blijken dat er financiële, juridische of feitelijke mogelijkheden ontbreken om de beoogde vorm van stedelijke ontwikkeling binnen een bestaand stedelijk gebied van een van de kernen van de gemeente te situeren.

Daarbij dient de ontwikkeling aan te sluiten bij bestaand stedelijk gebied en dient er rekening te worden gehouden met de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten en structuren in het gebied zelf en in de naaste omgeving.

Binnen dit gebied zal de bebouwing van het multifunctionele sportpark (gebouw MFA en clubgebouw) worden gerealiseerd. Verder komen er parkeerplaatsen en valt een deel van het speelveld hierbinnen. De verantwoording voor de ontwikkeling wordt hieronder beschreven.

  • Buiten bestaand stedelijk gebied

Buiten het bestaand stedelijk gebied is een ontwikkeling toegestaan in de kernrandzone waarmee wordt voorzien in de vestiging van voorzieningen voor veldsporten. Voorwaarde is wel dat het slechts beperkte bebouwing met zich meebrengt en er sprake is van een beperkte publieksaantrekkende werking.

In dit deel van het plangebied wordt geen bebouwing opgericht. Hierbinnen vallen de sportvelden en parkeerplaatsen. Het sportpark zal een beperkte publieksaantrekkende werking hebben.

Verantwoording ontwikkeling

Het ordenen van de ruimte in en om het dorp Veen speelt een belangrijke rol in de aanpak van het project De Veense Plassen. De verbetering en de versterking van het dorp Veen en haar omgeving staan hierbij centraal. De aanleiding is (te) intensief gebruik van de uiterwaarden; recreatiegebied De Veense Put en sportpark De Heuye. De beoogde kwaliteitsslag in de uiterwaarden vraagt hier om een minder extensief gebruik en een versterking van de natuurwaarden.

Het oostelijk gelegen perceel omvat het sportpark De Heuye. Dit sportpark wordt verplaatst naar de binnendijkse locatie aan de Groeneweg. Met de verplaatsing van de hierop gevestigde voetbalvereniging Achilles Veen zal het de druk op dit gebied aanzienlijk verminderen en ruimte bieden voor de toevoeging van water en natuur in dit gebied. Het is echter niet reëel c.q. economisch uitvoerbaar om dit gebied geheel aan de natuur terug te geven en in samenwerking met de provincie Noord-Brabant is naast het toevoegen van water en natuur, een balans gevonden tussen deze functies en het permanent wonen, dagreactie (openbare strandjes) en een beperkte commerciële voorziening.


De verplaatsing van het sportpark naar een binnendijkse locatie, nabij Veen is essentieel om de kwaliteitsslag in het buitendijkse gebied (terug) te brengen. De kosten van de verbetering van De Veense Put, de verplaatsing van de voetbalvereniging en de aanleg van het bijzondere woongebied met de aanleg van nieuwe natuur en water, vergt echter een forse financiële investering. Hoewel zowel provincie, Rijkswaterstaat en gemeente in het verleden in dit buitendijks gebied hadden moeten ingrijpen, heeft dit niet plaatsgevonden. De inhaalslag die nu gemaakt moet worden, kan de gemeente niet alleen dragen. Financiële bijdragen van Rijkswaterstaat en/of provincie is echter niet mogelijk gebleken. De oplossing is gezamenlijk gevonden in het uitbreiden van de bebouwingsmogelijkheden aan de zuidzijde van het dorp Veen. Door aan beide zijden van de Groeneweg een ontwikkeling mogelijk te maken, kan de woonwijk meer woningen omvatten (in plaats van 16 RvR woningen, nog eens extra reguliere 16 woningen) en kan het sportpark aan de westzijde van de Groeneweg gerealiseerd worden. De begrenzing van de bebouwing van beide plannen (Nieuwstraat RvR en MFA sportpark) is zorgvuldig op elkaar en op de omgeving afgestemd. Zo is de grens van de bebouwingslijn van de accommodaties van het sportpark afgestemd op die van het bedrijventerrein. Voor de bebouwingsgrens van de RvR Nieuwstraat wordt tevens aangesloten op bestaande bebouwing en is aan de zuidzijde een groene zone beoogd.