direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Kern Woudrichem: Ravelijn 87
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1959.WouBP120Ravelijn87-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Het voornemen bestaat om een één woning te realiseren aan de Ravelijn te Woudrichem. Het geldende bestemmingsplan biedt echter geen ruimte voor dergelijke ontwikkeling. Dit gezien de positionering ten opzichte van het vigerende bouwvlak en het maximaal aantal opgenomen wooneenheden binnen het bestemmingsvlak. Er is ruimtelijk niets op tegen om het vigerende bestemmingsplan te herzien om voorliggende ontwikkeling in te passen. Via voorliggend document wordt gemotiveerd waarom medewerking wordt verleend en waarom dat kan conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

De woning welke gebouwd mag worden dient in lijn te staan met de oostelijk gelegen woning. Dit vraagt een aanpassing van het bouwvlak dat in het geldende bestemmingsplan als het ware met de Ravelijn mee buigt naar een bouwvlak dat, aan de achterzijde, recht is. Tevens wordt ten behoeve van dit plan de eis dat een hoofdgebouw op 3 m uit de perceelsgrens dient te liggen aangepast tot 1 m. Dit heeft te maken met de vorm van het perceel waarbij dat aan de voorzijde smal is en dit een andere positionering van de woning vereist voor een acceptabel indeling.

Ligging plangebied & geldende bestemming.

Op onderstaande afbeeldingen is een luchtfoto van de omgeving van het plangebied te zien en een uitsnede van het vigerende bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.1959.WouBP120Ravelijn87-VG01_0002.jpg"

Ligging plangebied ten opizichte van omgeving (bron: openstreetmaps)

afbeelding "i_NL.IMRO.1959.WouBP120Ravelijn87-VG01_0003.jpg"

Uitsnede van het bestemmingsplan ter plaatse van het plangebied (bron: ruimtelijkeplannen.nl)

Het plangebied maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk", vastgesteld op 5 november 2013. Op de naastgelegen gronden geldt het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk Postweide 2017", vastgesteld op 29 januari 2020. In 2020 is voor onderhavig plangebied een uitspraak gedaan door de Raad van State om dit gebied uit het bestemmingsplan Kern Woudrinchem - Oudendijk Postweide 2017 te halen (zie uitspraak 201900368/1/R2). Hierdoor is het oude bestemmingsplan uit 2013 nog van kracht. Destijds zijn er wel onderzoeken naar de locatie uitgevoerd, hier kan dan ook grotendeels gebruik van worden gemaakt. Het plangebied heeft de bestemming 'Wonen - 1'. Met rood is globaal het nieuwe bouwvlak aangegeven waar een nieuwe woning is beoogd.

Planopzet

Gezien het eenvoudige karakter van dit initiatief en het beperkte effect op het ruimtelijke functioneren van het perceel en de relatie met de omgeving kent voorliggend document een andere, beperktere, opzet dan gebruikelijk bij bestemmingsplannen.

De juridische regeling, bestaande uit de regels in combinatie met de verbeelding, sluit aan bij de gebruikelijke regeling binnen de gemeente. Aangesloten is bij de bestemmingsplanssystematiek van het bestemmingsplan "Kom Wouderichem - Oudendijk".

Hoofdstuk 2 Beleid

Bij voorliggend initiatief, zie de aanleiding in hoofdstuk 1, is sprake van een partiële herziening van de bouw aanduiding en maatvoering ter plaatse van het plangebied, ten behoeve van de realisatie van één woning. Een verdere toetsing aan de beleidskaders van het Rijk en provincie is niet noodzakelijk omdat dit plan van een dusdanig klein schaalniveau is en een dusdanig klein ruimtelijk effect heeft dat deze beleidsniveau niet raken aan dit plan. Het gemeentelijke beleid heeft gezien de aanleiding (hoofdstuk 1) ook geen betekenis voor dit plan, gezien de aard van voorliggende ontwikkeling.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

Met voorliggende plan wordt het vigerende bouwvlak en het aantal wooneenheden herzien ten behoeve van de realisatie van één woning. De nieuwe woning sluit qua maat, schaal en positionering aan op naast gelegen woningen. Navolgende situatietekening laat een eerste schets zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.1959.WouBP120Ravelijn87-VG01_0004.png"

situatietekening van beoogde nieuwe woning (Bron: Kavel 3 architecten)

De uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet als gevolg van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 van het Bro). Daaronder valt zowel de onderzoeksverplichting naar verschillende ruimtelijk relevante aspecten (geluid, bodem, etc) als ook de economische uitvoerbaarheid van het plan. Merendeel van deze aspecten zijn reeds onderzocht in het kader van het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk Postweide 2017". Ondanks de Raad van State uitspraak gelden nog steeds merendeel van de conclusies uit dat bestemmingsplan. Onderstaande een toets waaruit volgt dat het plan hieraan voldoet:

  • Geluid: De nieuwe woning wordt gerealiseerd aan de Ravelijn, deze weg dient (uitsluitend) bestemmingsverkeer en beschikt over een 30 km-regime, derhalve is nader onderzoek niet van toepassing. In het kader van het bestemmingsplan 'Kom Wouderichem - Oudendijk Postweide 2017' is een onderzoek uitgevoerd voor verkeersgeluid van verkeer op de Veldweg. Hiervoor is destijds een hogere waarden verleend, gelet op het feit dat de geluidbelasting 54 dB inclusief aftrek artikel 110g Wgh is. Aangezien de maximale ontheffingswaarde van 63 dB niet wordt overschreden en maatregelen niet mogelijk en of doelmatig zijn, is destijds een procedure voor de hogere grenswaarde doorlopen. Hierdoor is voor voorliggend bestemmingsplan geen nader onderzoek nodig.
  • Luchtkwaliteit: Gezien de aard en schaal van voorliggende ontwikkeling kan men concluderen dat dit plan in 'niet betekende mate' bijdraagt aan de verslechtering van de luchtkwaliteit.
  • Externe veiligheid: Binnen het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk" is het plangebied reeds geschikt bevonden ten behoeve van een woonbestemming vanuit het aspect externe veiligheid.
  • Bodem: Binnen het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk" is het plangebied reeds geschikt bevonden ten behoeve van een woonbestemming vanuit het aspect bodem. In Bijlage 1 is een geactualiseerd bodemonderzoek opgenomen. De conclusie over de kwaliteit van de bodem is hetzelfde; geschikt voor de woonfunctie.
  • Bedrijf en milieuzonering: Met voorliggende ontwikkeling wordt geen bedrijf/ bedrijfsmatige functie toegevoegd aan het plangebied. Daarbij is in de directe nabijheid van het plangebied geen bedrijf/ bedrijfsmatige functie gevestigd.
  • Water: Zoals aangegeven is onderhavig bestemmingsplan een reparatie van het deels vernietigde bestemmingsplan 'Woudrichem- Oudendijk Postweide 2017'. In de tussentijd is het beleid t.a.v. de wateropgave niet gewijzigd. In het plan van 2017, de uitbreiding van 7 woningen, zou t.b.v. de wateropgave minimaal 1 hectare water  moeten worden gerealiseerd. Conform de aanvraag van de watervergunning wordt/is er 1,8 hectare is gerealiseerd. Daarmee  heeft het onderhavige plan geen (negatieve) gevolgen voor de waterhuishouding
  • Cultuurhistorie en archeologie: Binnen het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk" is het plangebied reeds geschikt bevonden ten behoeve van een woonbestemming vanuit het aspect cultuurhistorie en archeologie.
  • Verkeer en parkeren: Conform de Nota parkeernormen Altena dient ten behoeve van voorliggende ontwikkeling 2,5 (afgerond 3) parkeerplaatsen gerealiseerd te worden. Ter plaatse van het plangebied is voldoende ruimte om aan deze behoefte te voldoen. Betreffende verkeer, gezien de aard en schaal van voorliggende ontwikkeling kan worden gesteld dat de Ravelijn over voldoende capaciteit beschikt om de (geringe) toename van verkeersbewegingen te verwerken.
  • Flora en Fauna: Binnen het bestemmingsplan "Kom Woudrichem - Oudendijk" is het plangebied reeds geschikt bevonden ten behoeve van een woonbestemming vanuit het aspect flora en fauna.
  • Economische uitvoerbaarheid: Plankosten zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Hiermee is de economische uitvoerbaarheid zeker gesteld.

Hoofdstuk 4 Juridische planbeschrijving

Voorliggend plan sluit aan op de regels van het moederplan "Kom Woudrichem - Oudendijk". Dit plan kent verder geen noemenswaardige bijzonderheden. Met dit hoofdstuk is voldaan aan artikel 3.1.3. van het Bro.

Hoofdstuk 5 Procedure

Inspraak

Voor dit plan is geen inspraak gehouden. Het plan is van zeer beperkte omvang en reeds bekend bij de omwonenden. Hieruit is geen bezwaar naar voren gekomen. In het kader van het ontwerp-bestemmingsplan krijgt men de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.

Vooroverleg

Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1. Bro. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt overleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan afgezien worden van dit overleg. Voorliggend plan is als zodanig te beschouwen waardoor overleg als bedoeld in artikel 3.1.1. Bro achterwege kan blijven.

Formele procedure

Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4. Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Mochten er zienswijzen ingediend worden dan wordt daar in deze paragraaf, of in een separate bijlage, verslag van gedaan. Daarna volgt vaststelling van het plan. Na bekendmaking ligt het plan voor 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.

Het ontwerp van de herziening heeft overeenkomstig de wettelijke vereisten 6 weken ter inzage gelegen in het gemeentehuis (28 maart 2022 tot en met 9 mei 2022). Tevens was het plan gedurende deze periode online te raadplegen via de gemeentelijke website en de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Gedurende deze termijn is eenieder de mogelijkheid geboden zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan in te dienen bij de gemeenteraad. Tijdens deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend.