direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Kern Sleeuwijk: reparatieherziening bedrijfspercelen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0870.02BP1078KSRepBedr-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De gemeente Werkendam is een traject gestart waarin verschillende bestemmingsplannen die voor een groot deel ouder zijn dan 10 jaar te herzien. Voor de kern van Sleeuwijk is op 22 mei 2012 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld: "Kern Sleeuwijk".

Abusievelijk is in dit plan een te ruime lijst met bedrijfsactiviteiten opgenomen in de Staat van bedrijfsactiviteiten, waardoor ook ongewenste bedrijvigheid, zoals horeca, bioscopen of dansscholen op bedrijventerreinen mogelijk waren. Dergelijke functies zijn ongewenst op een bedrijventerrein, omdat ze de bedrijfsvoering van bestaande bedrijven kunnen hinderen. Tevens is de verkeersaantrekkende werking nadelig voor de toegestane functies.

Onderhavige herziening heeft ten eerste betrekking op de Staat van bedrijfsactiviteiten, die als bijlage 1 is opgenomen in de planregels. De lijst is aangepast, zodat voornoemde en vergelijkbare bedrijvigheid niet meer is toegestaan op het bedrijventerrein. De bijbehorende planregels voor de bestemmingen 'Bedrijf' en 'Bedrijventerrein', zoals die zijn vastgesteld op 22 mei 2012 blijven geheel ongewijzigd. Voor de volledigheid zijn ze in dit plan opgenomen.

Ten tweede heeft de herziening betrekking op de wijziging van de bestemming van het pand aan de Rijksstraatweg 69/hoek De Hoogjens. Dit pand heeft thans de bestemming 'Bedrijventerrein' en zal worden gewijzigd naar de bestemming 'Bedrijf'. De reden is dat de functies meubelzaak, videotheek, Chinees restaurant, kantoren en sportschool niet passend zijn binnen de bestemming 'Bedrijventerrein'.

Hoofdstuk 2 Economische uitvoerbaarheid

Ingevolge artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad in beginsel een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen met bepaalde afmetingen, tenzij de kosten anderszins verzekerd zijn. In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening staan de gevallen opgesomd. Voor gebouwen van tenminste 1.000 m² dient in voorkomende gevallen een exploitatieplan te worden opgesteld. Onderhavig bestemmingsplan is een reparatie en betreft een beheerplan. Dit houdt in dat de bestaande situatie wordt vastgelegd en er geen nieuwe directe bouwmogelijkheden voor woningen of grote gebouwen zijn opgenomen. Op grond van het voornoemde is een exploitatieplan dan ook niet vereist.

Hoofdstuk 3 Overleg

3.1 Overleg met overlegpartners

Het voorontwerp bestemmingsplan is conform artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening voor vooroverleg verzonden aan de Provincie Noord-Brabant. Het plan geeft voor de provincie geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

3.2 Overleg met omwonenden en andere belangstellenden

Het ontwerp bestemmingsplan heeft vanaf 20 september 2013 ter inzage gelegen gedurende 6 weken. Er zijn geen zienswijzen ingediend.