direct naar inhoud van 2.3 Beschrijving planlocatie
Plan: Kern Sleeuwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01

2.3 Beschrijving planlocatie

2.3.1 Plangebied blad 1

Dit deelgebied ligt tussen de dijk ten noorden van het bebouwingslint aan het Kerkeinde en Hoekeinde en wordt ten zuiden grofweg begrensd door het winkelcentrum van Sleeuwijk. Ten westen van het plangebied ligt de grens bij de de woonwijk Muggenschans.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01_0002.jpg"

Afbeelding impressie Kerkeinde richting Hoekeinde

2.3.1.1 Ruimtelijke structuur

Het ruimtelijke beeld in dit deelgebied wordt in grote mate bepaald door de beide woonwijken die aan weerszijden van de Notenlaan zijn gelegen. Aan de noordzijde ligt lintbebouwing met haar karakteristieke structuur. Deze structuur is in het overige gebied niet terug te vinden. De woonwijken hebben een meer planmatige opbouw. De basisstructuur bestaat uit een aantal woonbuurten uit diverse perioden. Deze buurten zijn gesitueerd aan een hoofdontsluitingsweg waar woonstraten, woonerven en hofjes op aansluiten.

2.3.1.2 Groenstructuur

Aan de noord- en westrand van het gebied slingert een park/groenstrook zich om dit deelgebied heen en vormt zo een overgangszone van het stedelijke gebied naar het aangrenzende landelijk gebied. De natuurlijke barriere aan de westrand, achter de woningen aan de Larikslaan/Acacialaan wordt gevormd door water dat geheel is opgenomen in het groen. Vanuit de woonwijk loopt een wandelpad door het groen. Aan de dijk (noordrand) zijn met name de tuinen van de (dijk)woningen die tezamen met de singels (watergangen) en het openbaar groen de belangrijkste groene drager vormen. De groenstructuur is doorgetrokken tot aan de oostelijk gelegen woonwijk Muggenschans. De woonbuurten in de kern zijn ruim van opzet. In de openbare ruimte is veel openbaar groen in de vorm van plantsoenen, bomen en gazons opgenomen. Daarnaast is sprake van ruime wegprofielen waarin naast verkeersvoorzieningen ook de nodige ruimte is opgenomen voor groenstroken en bomen. In enkele groenelementen zijn tevens speelvoorzieningen opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01_0003.jpg"

Afbeelding Parkstrook

2.3.1.3 Woningstructuur

De woonfunctie is het meest bepalend in dit deelgebied. De in de jaren '60 en '70 gebouwde woonwijken hebben een planmatig karakter en weerspiegelen een beeld dat past bij de periode waarin ze gebouwd zijn. De wijken hebben een rechthoekige basisstructuur waarbinnen variatie op dit thema veelvuldig is toegepast. De woonbuurten worden gevormd door woonerven, doodlopende straten en hofjes. Daarnaast komt op een enkele plek een verbijzondering voor, zoals aan de van Reigersbergenweg/Hugo de Grootweg waar een aantal centraal gesitueerde woningen onder een hoekverdraaiing zijn gebouwd. Aan de wijkontsluitingswegen en aan het park aan de Acacialaan zijn hoofdzakelijk (half)vrijstaande woningen gesitueerd. In de woonbuurten komen voornamelijk rijenwoningen voor. Bijzondere bouwvormen zijn gebouwd aan de Munnikenland/Jan van Arkelstraat nabij de tennisbanen. De locatie op de hoek Munnikenland-Loevestein is ingevuld met een appartementengebouw. Aan de Notenlaand/Vijfmorgen/Tienhont en Loevestein/Munnikenland/Nanningh Keyserstraat is sprake van enige mate van functievermenging. Hier komen enkele openbare en bijzondere gebouwen voor naast woningen.

2.3.1.4 Verkeer en parkeren

In de opzet van het stratenpatroon van Sleeuwijk vormen de Acacialaan, Larikslaan en Munnikenland samen met de Notenlaan belangrijke wegen binnen de kern. De Larikslaan en Acacialaan dragen met name zorg voor de verdeling van het verkeer van de woonbuurten naar de Transvaal. De Munnikenland zorgt voor de afhandeling van het verkeer naar de Notenlaan. De inrichting van de Acacialaan en de Munnikenland zijn in overeenstemming met de ontsluitingsfunctie. Binnen de profielen van voornoemde wegen is voldoende ruimte voor langsparkeren aanwezig. Daarnaast wordt aan de ontsluitingswegen op eigen erf geparkeerd en zijn de in de ruim opgezette woonbuurten tevens diverse plekken waar centraal geparkeerd kan worden.

2.3.1.5 Aanwezige functies

Behalve de woonfunctie komen in het plangebied verspreid ook maatschappelijke functies, dienstverlening en recreatieve voorzieningen voor.

functie   adres  
dierenkliniek   Loevesteijn 2  
tandprotectische praktijk   Tienhont 18  
bibliotheek en cultureel centrum   Nanningh Keyserstraat 2  
tandarts   Nanningh Keysterstraat 3  
medisch centrum   Munnikenland 23  
Gereformeerde kerk Ontmoetingspunt/Trefpunt   Notenlaan 67-69  
Openbare basisschool 'Burg. Verschoorschool'   Jan van Arkelstraat 39  
Chr. basisschool 'De Morgenster'   Tienhont 7  
VMBO 'De Schans'   Munnikenland 27  
tennisbanen en sporthal   Nanningh Keyserstraat 2  
telefooncentrale   Nanningh Keyserstraat 1  

2.3.2 Plangebied blad 2

Deelgebied 2 wordt aan de noordzijde begrensd door het Hoekeinde en de daaraan gesitueerde lintbebouwing. Deze weg gaat over in de Woudrichemsedijk die tevens de oostelijke plangrens vormt. Zuidelijk vindt het plangebied zijn begrenzing in de sportvelden nabij de Prins Willem van Oranjestraat. Het noordelijke begin van de Rijksstraatweg valt ook nog in dit gebied. De woonwijk De Muggenschans is tevens gesitueerd in dit plandeel.

2.3.2.1 Ruimtelijke structuur

Aan de noord- en oostzijde van het plangebied staan woningen met lommerrijke tuinen. Dit bebouwingslint vormt een geheel andere ruimtelijke karakteristiek dan de gerealiseerde dorpsuitbreidingen aan de zuid- en westzijde van het gebied. Met de wijk De Muggenschans is getracht hieraan een passende aansluiting te vinden. Het noordelijke puntje van de Rijksstraatweg loopt in dit deelgebied op een dijklichaam met aan weerszijden bebouwing. De Rijksstraatweg vertoont de structuur van een dijklint, maar geeft een ruime indruk. De doorkijken in het lint geven zicht op de daar achter gelegen woonbebouwing en het park Bijtelskil. Het park is genoemd naar het gelijknamige water dat evenwijdig loopt aan de Rijksstraatweg en uitmondt in een plas, de huidige ijsbaan. Deze 'groene loper' scheidt het historische lint van de in de polder gebouwde kern.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01_0004.jpg"

Afbeelding locatie Muggenschans/Hoekeinde

2.3.2.2 Groenstructuur

De groenstructuur in dit deelgebied wordt met name gevormd door het beeldbepalende park Bijtelskil dat gedeeltelijk in dit plandeel valt. De watergang Bijtelskil, waar het park zijn naam aan te danken heeft, is volledig geïntegreerd in het park. Het park is voor het deel rond de sporthal strak vormgegeven met scherpe grenzen, gazons en bomen in een regelmatig patroon. Het deel rond de ijsbaan vormt daarmee een sterk contrast. Er is sprake van geleidelijke overgangen met hoge wilgen en fraaie populieren. Aan de Rijksstraatweg staan grote bomen die tezamen met de tuinen van de woningen het groen vormen aan deze weg en onderdeel uitmaken van de groene hoofdstructuur.

2.3.2.3 Woningstructuur

De na-oorlogse woonbebouwing ten westen en zuiden van de wijk Muggenschans bestaat voornamelijk uit relatief kleine vrijstaande en halfvrijstaande woningen die in vergelijking met de andere bebouwing in de kern, dicht op de openbare ruimte is gelegen. De wijk Monnikenhoef bestaat uit zowel vrijstaande woningen en los van elkaar gesitueerde twee-onder-één-kapwoningen. Verder is in het plangebied een klein appartementencomplex gesitueerd.

2.3.2.4 Verkeer en parkeren

Het parkeren vindt hoofdzakelijk in de woonstraten zelf plaats. Voor de wijk Muggenschans geldt dat deze wordt omringd door ontsluitingsroutes van zeer verschillende aard. Aan de zuidzijde is de Munnikenland de belangrijkste. De noord-zuid gerichte Philips van Nassaustraat en Ridderpoort vormen hierop een aanvulling en sluiten loodrecht aan op de Munnikenland. Samen met de tussen de wegen gelegen waterloop vormen ze een belangrijk aanknopingspunt voor de ontsluiting. Aan de westzijde is de Muggenschans, een langzaamverkeersroute, gelegen en een smalle weg die de toegang vormt naar de noordelijke achterontsluiting.

2.3.2.5 Aanwezige functies

In het plangebied komen naast de woonfunctie de volgende functies voor:

Functie   Adres  
zorgwoningen   Ridderpoort 18 -21  
school   Munnikenland 122  
antiekwinkel   Rijksstraatweg 8  

2.3.3 Plangebied blad 3

Deelgebied 3 bestaat uit het bebouwingslint aan weerszijden van de Rijksstraatweg ter hoogte van de toegang tot bedrijventerrein De Hoogjens en het aangrenzende woongebied dat aan de westzijde van de Bijtelskil ligt, exclusief het aangrenzende winkelcentrum. Aan de noordzijde wordt het gebied begrensd door de Transvaal en de Smalle Vliet. Ten westen wordt het gebied door het buitengebied begrensd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01_0005.jpg"

Afbeelding: ingang bedrijventerrein De Hoogjens vanaf de Rijksstraatweg

2.3.3.1 Ruimtelijke structuur

De ruimtelijke structuur van dit deelgebied is te splitsen in twee delen: de Rijksstraatweg met de lintbebouwing en de daaraan parallel lopende Bijtelskil en anderzijds de na-oorlogse bebouwing in de polder. De ruimtelijke structuur van het lint is niet goed vergelijkbaar met die van de overige plangebieden. De bebouwing is hier kleinschalig van karakter en ligt op smalle diepe kavels. Direct achter deze lintbebouwing liggen woningen die opgenomen zijn in de groene ruimte waarin de Bijtelskil is geïntegreerd. De orthogonale structuur van de na-oorlogse uitbreiding daarentegen kent een meer planmatige opbouw. De structuur bestaat uit een paar woonbuurten die gesitueerd zijn tussen de polder en het centrum. Variatie op deze structuur is te vinden nabij het centrum waar de bebouwing is aangepast aan het historische patroon.

2.3.3.2 Groenstructuur

De tuinen van de woningen aan de Rijksstraatweg vormen hier samen met de eiken de belangrijkste drager. De woonbuurten kunnen een veel ruimere opzet met betrekking tot groen en openbare ruimte dan het historische lint. In de wegprofielen is ruimte gereserveerd voor vrijliggende voetpaden, speelvoorzieningen en openbaar groen. De belangrijkste groenelementen in dit deelgebied, naast de groenstructuur van de Rijksstraatweg, zijn het centraal in de kern gelegen de Es en een deel van het park Bijtelskil, alsmede het zuidelijk deel van randpark Acacialaan-Larikslaan (oude ijsbaan). Het gebied de Es heeft een tweeledige inrichting; een deel is aangelegd als openbaar groengebied en in het andere deel ligt het winkelcentrum en enkele maatschappelijke functies.

2.3.3.3 Woningstructuur

De bebouwing aan de Rijksstraatweg bestaat uit kleinschalige vrijstaande woningen gelegen op smalle maar diepe kavels. Typerend zijn de woningen die zich direct achter het historisch lint bevinden. De woningen liggen aan het Bijtelskilpark en zijn door de gevarieerde verkaveling een opvallend beeld binnen de rechtlijnige structuur van de overige bebouwing in de omgeving. De structuur van de woonbuurten aan de noordzijde van de Bijtelskil is rechthoekig waarbinnen het woningtype sterk varieert van rijenwoningen tot vrijstaand en van kleinschalig tot tamelijk groot.

2.3.3.4 Verkeer en parkeren

Binnen de opzet van het stratenpatroon heeft de Rijksstraatweg een beperkte doorstroomfunctie. Deze weg heeft verder een beperkte functie voor het bestemmingsverkeer (bedrijventerrein en het zuidoostelijk deel van Sleeuwijk) en een beperkte functie als doorgaande route. De woonstraten hebben een relatief ruim profiel waarbinnen ruimte is gereserveerd voor parkeren.

2.3.3.5 Aanwezige functies

In het plangebied komen naast de woonfunctie de volgende functies voor:

Functie   Adres  
jongerencentrum 't Honk   Esdoornlaan 28a  
schildersbedrijf   Tienhont 12  
kerk   Esdoornlaan 32  
school   Tienhont 7  
consultatiebureau   Kastanjelaan 28  
drankenwinkel   Esdoornlaan 25  
kantoor   Oudland van Altenastraat 20a  
groothandel in metaalertsen   Esdoornlaan 19a  

2.3.4 Plangebied blad 4
2.3.4.1 Ruimtelijke structuur

Dit plangebied kenmerkt zich gedeeltelijk door het lint van de Rijksstraatweg met haar vrijstaande woningen op ruime kavels en voor een ander gedeelte door de bedrijvigheid.Ten oosten van de Rijksstraatweg liggen de bedrijventerreinen De Hoogjens en 't Zand. Bedrijventerrein De Hoogjens heeft een oppervlakte van 7,5 hectare en wordt begrensd door de Rijksstraatweg, het Zandpad en het buitengebied ten oosten van het gebied. Op het terrein zijn naast bedrijfsgebouwen ook een aantal bedrijfswoningen aanwezig. Het plangebied wordt ontsloten vanaf het Zandpad en de Rijksstraatweg. Het terrein is aan de oostzijde landschappelijk met het buitengebied ingepast door middel van een groenstrook. Noordoostelijk gelegen ligt het kleinere bedrijventerrein 't Zand met een oppervlakte van 7 hectare. Op beide terrein zijn met name lokale bedrijven gevestigd.

2.3.4.2 Groenstructuur

De groenstructuur bestaat in hoofdzaak uit eikenbomen die in het profiel staan van de Rijksstraatweg en aantakkende wegen, alsmede de tuinen van de aanliggende woningen en bebouwing. Het bedrijventerrein De Hoogjens is oostelijk afgeschermd van het buitengebied met een groenstrook.

afbeelding "i_NL.IMRO.0870.02BP1045kernSLWK-VA01_0006.jpg"

2.3.4.3 Woningstructuur

De woonbebouwing aan de Rijksstraatweg kenmerkt zich door grote kavels met in hoofdzaak vrijstaande woningen. Ten zuiden van de Rijksstraatweg aan 't Zand is een concentratie van bedrijvigheid te vinden met daarbij diverse vrijstaande en inpandige bedrijfswoningen. Vrijstaande bedrijfswoningen zijn tevens te vinden op het bedrijventerrein De Hoogjens. De bebouwingsstructuur nabij het Zandpad en 't Zand kenmerkt zich tevens door vrijstaande woningen.

2.3.4.4 Verkeer en parkeren

De Rijksstraatweg heeft een beperkte doorstroomfunctie. De weg heeft een beperkte functie voor het bestemmingsverkeer en een beperkte functie als doorgaande route. Op beide bedrijventerreinen wordt veelal op eigen erf geparkeerd.

2.3.4.5 Aanwezige functies
Functie   Adres  
kantoor   Oudland van Altenastraat 20a  
gemeentekantoor   K. van de Sandeplein 20a  
dierenspeciaalplaats   Vijverplein 5a  
kerk   Rijksstraatweg 22  
antiekhandel   Rijksstraatweg 8  
opslag   De Hoogjens 1  
ambachtsbedrijf   De Hoogjens 7  
garagebedrijf   De Hoogjens 8  
auto-onderdelenbedrijf   De Hooogjens 10  
autoschadebedrijf   De Hoogjens 13  
heibedrijf   De Hoogjens 15  
garagebedrijf   De Hoogjens 16  
drukkerij   De Hoogjens 18  
opslag   De Hoogjens 19  
bouwbedrijf   De Hoogjens 20  
garagebedrijf   De Hoogjens 22  
kantoor   De Hoogjens 23  
detailhandel in automaterialen   De Hoogjens 27  
metaalbewerking   De Hoogjens 30a/b  
transportbedrijf   De Hoogjens 31  
opslag   De Hoogjens 34  
laboratorium   De Hoogjens 36  
opslag   De Hoogjens 37  
garagebedrijf   De Hoogjens 39  
opslag   De Hoogjens 42  
metaalbewerking   De Hoogjens 43  
fitness   De Hoogjens 46  
opslag   De Hoogjens 53  
kantoor   De Hoogjens 55  
groothandel   De Hoogjens 57  
metaalbewerking   De Hoogjens 59  
garagebedrijf   De Hoogjens 61  
garagebedrijf   De Hoogjens 63  
transportbedrijf   't Zand 1  
opslag   't Zand 6  
installatiebedrijf   't Zand 9  
opslag   't Zand 12  
autobedrijf   't Zand 19  
opslag   't Zand 20  
drukkerij   't Zand 24  
detailhandel   't Zand 27  
babyspeciaalzaak   't Zand 28  
sanitairwinkel   't Zand 30  

2.3.5 Plangebied blad 5
2.3.5.1 Ruimtelijke structuur

Dit plangebied herbergt een deel van het lint van de Rijksstraatweg met haar vrijstaande woningen op ruime kavels vanaf de scholengemeenschap in de richting van het centrum. De bebouwing ligt dicht op de weg, maar de onderlinge afstand tussen de panden is in dit gedeelte van het lint over het algemeen groter dan de hiervoor besproken delen. Vanuit de grotere afstanden tussen de panden bestaat een ruime doorkijk over de polder in de richting van de A27 en het weidse polderlandschap in zuidoostelijke richting. Ten oosten van de Rijksstraatweg in de richting van het centrum zijn de sportvelden van de Roef gelegen.

2.3.5.2 Groenstructuur

De groenstructuur bestaat hoofdzakelijk uit eikenbomen die in het profiel staan van de Rijksstraatweg en aantakkende wegen, alsmede de tuinen van de aanliggende woningen en bebouwing. Daarnaast zijn aan de Roef de voetbalvelden gelegen.

2.3.5.3 Woningstructuur

De bebouwing bestaat uit hoofdzakelijk vrijstaande woningen. Relatief kleine woningen op smalle diepe kavels en grotere vrijstaande woningen op ondiepe maar brede kavels. Nabij de sportvelden is een appartementengebouw gesitueerd.

2.3.5.4 Verkeer en parkeren

Dit gedeelte van de Rijksstraatweg vertoont nagenoeg hetzelfde beeld als het meer noordelijke deel. De Rijksstraatweg heeft een breder profiel dan de ontsluitingswegen in de kern zelf. Hierdoor kan meer ruimte aan de voetganger en fietser worden gegeven. Op diverse plaatsen is rekening gehouden met de aanleg van parkeerhaventjes in de groenstrook. De aangebrachte voorzieningen aan de Rijksstraatweg hebben tot doel de route voor met name het bestemmingsverkeer van het zuidoostelijke deel van de kern aantrekkelijk te maken en het doorgaande verkeer zoveel mogelijk te weren. Hiervoor zijn naast vrijliggende fietspaden tevens verkeers- en snelheidsremmende voorzieningen aangebracht. Door het toenemende belang van de Kastanjelaan als toegang tot de kern wordt parkeren op deze weg verboden en worden alternatieve parkeermogelijkheden geboden. Parkeren geschiedt verder veelal op eigen erf, zowel bij de bedrijven als bij de woningen.

2.3.5.5 Aanwezige functies
Functie   Adres  
Gereformeerde kerk   Transvaal 65  
Garage   Rijksstraatweg 162  
Bistro   Rijksstraatweg 115  
Kinderdagverblijf   Rijksstraatweg 103a