direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Meeuwen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0738.BP5000-GV01

5.2 Archeologie

In het kader van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) dienen gemeenten er voor te zorgen dat de archeologische waarden en verwachtingen binnen de gemeente bekend zijn. De gemeente Aalburg heeft, samen met de regiogemeenten Werkendam en Woudrichem, een Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld.
Op basis van de Archeologische verwachtings- en beleidskaart kan in een vroeg stadium van ruimtelijke planvorming gekeken worden of en hoe archeologische waarden beschermd kunnen/moeten worden: middels aanpassing van het plan of het behoud van informatie door opgraven. Bij elke voorgenomen activiteit om de bodem te verstoren in een gebied met archeologische waarden of verwachting moet namelijk in een zo vroeg mogelijk stadium worden bepaald of een archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Om te voorkomen dat er verstoring van archeologische resten in de bodem voorkomt moet de gemeente erop toezien dat de verstoorder een onderzoek laat uitvoeren.

Uit de Archeologische verwachtings- en beleidskaart blijkt dat binnen het plangebied één archeologische vindplaats aanwezig is. Binnen het plangebied bevinden zich daarnaast meerdere archeologische (verwachtings)gebieden voor diverse tijdsperioden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP5000-GV01_0011.jpg"

afbeelding - archeologische verwachtingskaart gemeente Aalburg uit 2010

Het plangebied ligt deels in de zone historische kern en de zone 'hoge archeologische verwachtingswaarde'. Daarnaast ligt ten noorden van de Hoog Meeuwen een klein gebied dat de status van AMK-terrein heeft. AMK-terreinen van archeologische betekenis zijn nog niet gewaardeerd, zodat nog niet bekend is of het hier om behoudenswaardige vindplaatsen gaat.
Verder ligt langs de Grondzeiler een gebied van geringe omvang waar geen restricties gelden ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen. Ter hoogte van de rotonde bij de Provincialeweg-Zuid, Meeuwsesteeg en de Dorpsstraat in het noordwesten van het gebied wordt momenteel onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is gericht op de N283. Het voorliggende bestemmingsplan is conserverend van aard. Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het kader van dit bestemmingsplan vinden er derhalve geen (grootschalige) activiteiten plaats die de archeologische en cultuurhistorische waarden kunnen verstoren.

In verband met het gemeente brede bestemmingsplan 'Dubbelbestemmingen en Gebiedsaanduidingen' vindt in dit bestemmingsplan geen doorwerking plaats van de aanwezige archeologische verwachtingswaarden. De dubbelbestemmingen ten behoeve van de bescherming van de archeologische verwachtingswaarden zijn te raadplegen via het bestemmingsplan 'Dubbelbestemmingen en Gebiedsaanduidingen'.