direct naar inhoud van 5.10 Waterparagraaf
Plan: Meeuwen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0738.BP5000-GV01

5.10 Waterparagraaf

Per 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Ook in deze wet is afstemming van ruimtelijke ontwikkelingen en water voor ruimtelijke plannen opgenomen. Al sinds enige jaren wordt in ruimtelijke plannen aangegeven op welke wijze rekening is gehouden met de waterhuishouding. Hiervoor wordt het watertoetsproces doorlopen waarbij de conclusies ten aanzien van alle wateraspecten in een waterparagraaf worden beschreven.

In artikel 3.1.1 van het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat het bestuursorgaan dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan daarbij overleg pleegt met o.a. de waterschappen. In artikel 3.1.6. van datzelfde besluit is aangegeven dat in de toelichting op een ontwerpbestemmingsplan is beschreven op welke wijze in het plan rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding.

Beleid Waterschap Rivierenland
Waterschap Rivierenland is voor de gemeente Aalburg voor een groot aantal wateraspecten de aangewezen waterbeheerder waar relevante informatie is te verkrijgen om aan de wettelijke plicht te kunnen voldoen. Het is raadzaam om bij nieuwe ontwikkelingen zo vroeg mogelijk contact met het waterschap op te nemen, zodat zij mee kunnen denken in de voorbereiding van een plan. Waterschap Rivierenland heeft niet alleen een toetsende rol, maar is een medeoverheid die de gemeente op het gebied van water ondersteunt bij nieuwe planontwikkeling. Zij denken mee om mogelijkheden te (onder)zoeken en te benutten zodat de verschillende wateraspecten niet alleen goed en adequaat ingevuld worden, maar ook zodanig dat dit bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en functioneren van het gebied. Als waterschap en gemeente vroegtijdig overleg voeren en afronden in het stadium voordat het ontwerpplan ter visie wordt gelegd hebben de gemeente en waterschap gezamenlijk op een goede wijze invulling gegeven aan de verschillende wateraspecten en daarmee voldaan aan de wettelijke eis.

Waterschap Rivierenland heeft een handreiking ontworpen voor het opstellen van de waterparagraaf waardoor het proces voor zowel de opsteller als de toetser vlotter kan verlopen. Met deze handreiking kan een initiatiefnemer zelf relevante wateraspecten in beeld brengen en een waterparagraaf opstellen. Voor meer complexe ontwikkelingen kan deze handreiking voor het waterschap en de initiatiefnemer als leidraad en geheugensteun gelden in het ontwerpproces.

Gezamenlijk wordt er invulling gegeven aan de wateraspecten en kan water een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving. Als er overeenstemming is over de inhoud van de waterparagraaf kan de gemeente de tekst opnemen in de toelichting van het ruimtelijk plan. Aangezien het bestemmingsplan betrekking heeft op bestaande situaties, behoeft het aspect water niet nader te worden onderzocht.

5.10.1 Oppervlaktewater

Het Waterschap Rivierenland is waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheerder van het oppervlaktewater en eveneens verantwoordelijk voor de waterkeringen in haar werkgebied.

Algemeen
Het oppervlaktewater heeft verschillende functies: afwatering, aanvoer waterberging en ontwatering, maar ook natuur en recreatie. Doordat de huidige oost-west oriëntatie van het watersysteem kunstmatig in stand wordt gehouden is er tegenwoordig geen sprake meer van een natuurlijk watersysteem. Meeuwen ligt in een peilgebied wat laag is ten opzichte van NAP. Rondom Meeuwen liggen enkele A-watergangen, dit zijn de belangrijkste watergangen in de omgeving. Ten noorden en zuiden van Meeuwen ligt een gemaal. Zie ook onderstaande afbeelding.
afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP5000-GV01_0014.jpg"
afbeelding - watersysteem gemeente Aalburg

Kwelgebieden
De omstandigheden voor het optreden van kwel ontstaan, door het verschil tussen het gehandhaafde polderpeil en het rivierpeil. Volgens de Wateratlas van Brabant staat het hele gebied bloot aan lokale kwel vanuit het open (rivier) water.

De kwel binnen de gemeente Aalburg is van geringe omvang. In de kern Meeuwen is geen sprake van kwel. In het omliggende gebied van Meeuwen, met name ten zuiden, komt wel kwel voor. Dat er kwel aanwezig is, is overigens alleen maar positief omdat het vaak een bijzondere waterkwaliteit bezit wat zorgt voor een bijzondere vegetatie.

Waterkwantiteit
Het belangrijkste uitgangspunt voor de gemeente Aalburg op het gebied van waterkwantiteit is dat het watersysteem beheerd wordt volgens de trits ‘vasthouden, bergen en afvoeren’. Daarnaast moet er (voldoende) ruimte voor water gereserveerd worden.

Compensatieregels
In een aantal bestemmingen zijn uitbreidingsmogelijkheden van bouwvlakken opgenomen. Voor toename van verhard oppervlak gelden de volgende vuistregels ten aanzien van compensatie:

  • De eerste 500 m² (in bebouwde kom) of 1500 m² (landelijk gebied) van het verhard oppervlakte hoeft niet gecompenseerd te worden.
  • Per hectare toegenomen verharding dient 436 m³ gecompenseerde waterberging gerealiseerd te worden. Als compensatie in oppervlaktewater gerealiseerd wordt, mag gerekend worden met een peilstijging van 0.3 meter.
  • Indien de compensatie in ondergrondse voorzieningen of wadi's plaatsvindt, geldt een vuistregel van 664 m3 per hectare.

Rioleringsstelsel
Het huidige rioleringsstelsel in Meeuwen heeft voldoende capaciteit voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en regenwater. Indien in de toekomst sprake is van een woninguitbreiding waarbij sprake is van een toename van het verhard oppervlak en huishoudelijk afvalwater dienen maatregelen aan het rioleringsstelsel te worden genomen.

Conclusie
Aangezien het bestemmingsplan betrekking heeft op de bestaande situaties en geen (grootschalige) ontwikkelingen mogelijk maakt, behoeft het aspect water niet nader te worden onderzocht.

5.10.2 Overleg

In het kader van het watertoetsproces zijn het Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat, tijdens het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro, door de gemeente Aalburg ingelicht over dit bestemmingsplan. De resultaten van het overleg worden te zijner tijd aan het bestemmingsplan toegevoegd.