Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kom Almkerk, Voorstraat 2 a/b, Albert Heijn
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0874.ALMKBPVoorstraat2a-VSG1

2.2 Toekomstige situatie

Het plan bestaat uit twee uitbreidingen van de huidige winkels. Op de onderstaande afbeelding is de toekomstige situatie te zien.
Aan de zijde van de Voorstraat wordt de voorgevel t.p.v. de drogist (Voorstraat 2b) en de slijterij (Voorstraat 2a) respectievelijk 3,5 en 2,7 meter naar voren verplaatst. De drogisterij wordt hiermee 33 m² (n.v.o) groter. De slijterij zelf wordt niet vergroot. De verplaatsing van de gevel voor de slijterij maakt het mogelijk om de beide winkels een gezamenlijke entree te geven. Het bruto vloeroppervlak dat vergroot wordt aan de voorzijde, de drogist en de gezamenlijke entree, komt neer op 56 m2.
Naast de verplaatsing van de gevels wordt het dak van de drogisterij iets verhoogd en van een plat dak voorzien. Doel van deze uitbreiding is het gehele complex aan de Voorstraat een eenduidige uitstraling te geven.
Aan de achterzijde (langs de Mr. L.A. Donkerstraat) vindt een uitbreiding van de supermarkt plaats. Met deze uitbreiding wordt het bruto vloeroppervlak van de supermarkt vergroot met 417 m2
De uitbreiding van het winkeloppervlak is bedoeld om de inrichting wat ruimer op te kunnen zetten (ruimere gangpaden, meer ruimte voor displays etc.). De uitbreiding van het magazijn is bedoeld om het huidige tekort aan bergruimte op te vangen. Tevens wordt naast het magazijn een laad- en losvoorziening opgericht, waarbij de vrachtwagens deels naar binnen kunnen rijden. Dit is gedaan zodat de geluidsoverlast naar de omliggende woningen wordt beperkt. De hoogte van de laad- en losvoorziening is 4,5 meter, zodat een vrachtwagen ook daadwerkelijk met de achterkant naar binnen kan rijden. Om het verlies van uitzicht en de schaduwval op het perceel van de Mr. L.A. Donkerstraat 4 (in de linkerbovenhoek op de afbeelding) zoveel mogelijk te beperken, is de achterwand van het laad- en losdok afgerond en is de bebouwingshoogte langs nr. 4 beperkt tot 3,5 meter. Daarnaast wordt voor het deel van het gebouw achter de losvoorziening de voorgevel van nr. 4 gevolgd. Tevens wordt de afstand tot de perceelsgrens dusdanig dat het streefbeeld van de Mr. L.A. Donkerstraat, dat wordt gekenmerkt door bebouwing met vrije ruimtes daartussen, behouden blijft. De volgende afbeelding laat de toekomstige situatie zien.
 
Toekomstige situatie